Materiaalipankki

Started at Jan 31, 2016 by Antti Leppä
1

Keskusteluissa on herännyt tarvetta epävirallisemman materiaalin pankille eli materiaalille, joiden ei tarvitse olla julkaisukelpoisia pelikirjastossa mutta joista muille käyttäjille voisi olla iloa. Esimerkkejä tälläisistä materiaaleista voisivat olla esimerkiksi peliraakileet, sääntövapaat taulukot, loitsut, aseet, rakennukset, kartat, piirrustukset jne…

Vastaavanlaista materiaalia on myös jaettu Mekanismi wikissä (esim. http://mekanismi.sange.fi/pmwiki/pmwiki.php/Profiles/Thanuir).

Sent: January 31, 2016
Modified: January 31, 2016

Mallintelin Leevin ja Tommin kuvausten perusteella seuraavanlaisen hahmotelman materiaalipankin listausnäkymästä. Hommalle tarvitaan varmasti muitakin näkymiä, kuten etusivu mutta ajattelin, että tästä on hyvä lähteä liikenteeseen.

Hahmotelma löytyy seuraavan linkin takaa:

https://www.dropbox.com/s/ru1vjzb4c75gz4q/forge_public_draft1.png?dl=0

Kuvassa on nyt mallinnettuna materiaalin tyyppi, nimi, lisenssi, edellinen muokkaushetki, kuvaus sekä tagit. Tageista ensimmäinen (vihreä) ei ole itseasiassa tagi vaan materiaalin luoja ja linkistä pääseekin ko. henkilön materiaalilistaukseen siinä missä muista linkeistä pääsee tagia vastaavaan listaukseen (ei mallinnettu mutta käytännössä sama listaushan siitäkin varmaan tulisi).

Tyyppi näytetään materaalin otsikon edessä ikonina (kuvassa tyypit teksti, vektorikuva sekä PDF-tiedosto).

Yläpalkissa on myös vapaasanahakukenttä, josta pääsee hakemaan kaikkea materiaalipankin sisältöä.

Tämähän on siis vain ensimmäinen vedos, josta voimme lähteä porukalla hommaa työstämään, joten eikun kommentoimaan :)

ps. Foorumia muuten pääsee seuraamaan klikkaamalla ketjun oikeassa ylälaidassa olevaa “Seuraa ketjua" -linkkiä. Linkki ilmestyy vain kirjautuneille käyttäjille, joten kannattaa ensin käydä kirjautumassa sisään.

Sent: February 8, 2016
Modified: February 8, 2016

1. Onko tuo "Seikkailu:" kiinteä osa otsikkoa "Seikkailu: Ihminen 3.0" vai tyypitys?

2. Tuli tässä mieleen, että kuinka helposti materiaalipankin ja pelikirjaston saa yhteensopiviksi? Esimerkiksi joku yhden valinnan tai klikkauksen toiminto, joka siirtäisi jutun paikasta toiseen tai saisi sen näkyviin molemmissa, olisi ihan jännittävä. Ainakin näin äkkiseltään kaiken pelikirjaston sisällön voisi siirtää näkyviin materiaalipankkiin, luulen mä, mutta saatan toki jättää jotain huomiotta.

-

Yleisiä ajatuksia sisällön löytämisestä: Olen enemmän ja vähemmän aktiivisesti käyttänyt Abulafia-wikiä http://random-generator.com/index.php?title=Main_Page . Siellä asioita voi löytää luokkien (kategorioiden) kautta, käsin tehtyjen portaalisivujen kautta ja käsin generaattoreihin laitettujen samankaltaista-linkkien kautta. Noiden kaikkien kanssa touhuavat vähän eri ihmiset. Luokitusohjeesta http://random-generator.com/index.php?title=Help:Categorisation voi saada jotain inspiraatiota.

Yksi jännä ominaisuus voisi olla asioiden järjestäminen satunnaiseen järjestykseen (ajan tai aakkosjärjestyksen lisäksi). Se mahdollistaisi vanhan sisällön löytämisen uudestaan ja toisi ajattomuuden tuntua.
 

Sent: February 8, 2016
Modified: February 8, 2016

Seikkailu on vain osa otsikkoa eli ei ole tyypitys.

Materiaalipankin puolelle saa lisättyä PDF-tiedostoja, joten siihen suuntaan kirjat liikkuvat varsin helposti enkä usko, että niiden listaaminen osana materiaalipankkia olisi mitenkään mahdotonta. Toiseen suuntaan PDF-muotoiset tiedostot siirtyvät myös kohtalaisen helposti.

Tuohon wikiin pitää käydä tutustumassa. Olen vähän pohdiskellut erilaisten tekstinanalysointityökalujen käyttämistä automaattiseen tagitukseen ja/tai samankaltaisten materiaalien etsimiseen mutta vielä en ole ehtinyt pohdintaa pitemmälle tässä.

Uusimmat, satunnaiset sekä aakkosjärjestetyt kuulostavat kaikki hyviltä. Tässä kirjoittaessa tuli vielä mieleen, että niiden joukkoon voisi vielä lisätä suosituimpien materliaalien listauksen. Menisivätköhän nämä (tai osa niistä) materiaalipankin etusivulle vai mielummin omiksi näkymikseen?

Sent: February 8, 2016
Modified: February 8, 2016

Joo hyvä ainakin tuo ajatus että heebon kaikki matskut on helppo listata näkyviin.

Eli tyhmänä kysyn jotta tägien avulla siis saa listattua vaikka tägilla "kartat" materiaalipankin kaikki kartat? Tägiparilla "leppä" ja "kartat" saisi listattua kaikki käyttäjän leppä kartat?

Sent: February 14, 2016
Modified: February 14, 2016

Leevin kysymys on varsin hyvä. Itse ajattelin, että tagilinkit toimisivat enemmän kategorioiden tapaan eli näkymä listaisi yhden kategorian (tagin, käyttäjän, jne) materiaaleja ja monimutkaisemmat kyselyt (kuten tagilla "kartat" käyttäjän "leppä" materiaalit tai tekstin "keskiaikainen" sisältävät PDF-dokumentit) olisivat edistyneempiä hakutoimintoja. Tämä lähinnä siitä syystä, että käyttöliittymä olisi mahdollisimman helppo käyttää ja edistyneemmät haku- tai suodatustoiminnot saattavat tehdä siitä helposti sekavan.

Sent: February 14, 2016
Modified: February 14, 2016

Jepulis, voipi hyvinkin olla totta että tuo haku on parempi pitää simppelinä.

Mikä lähinnä tulee mieleen on se ihana tilanne, jolloin matskuja alkaa olla tosi paljon. Tuleeko silloin ongelmia siitä, että materiaalia ei pääse suodattelemaan yhtä kynnystä enempää?

Sent: February 14, 2016
Modified: February 14, 2016

Hahmottelin edellisten kommenttien perusteella ensimmäisen vedoksen etusivusta (https://www.dropbox.com/s/kr9i7lh20yl8otv/forge_public_index_draft1.png?dl=0).

Hahmotelmassa etusivulla on listaus kategorioista sekä suosituimpien sekä uusimpien materiaalien listaukset. Näiden lisäksi etusivulla on yksi satunnainen nosto. Nostosta on näkyvissä vähän reilummin tietoja kuin muista materiaaleista.

Aloin myös pohtimaan, että pitäisiköhän kirjautuneille käyttäjille näyttää vähän enemmän tietoa? Heille voisi esimerkiksi korvata satunnaisen poiminnan suositellulla (sitten joskus kun saan sen koneälyn tuonne pohtimaan mikä ketäkin voisi kiinnostaa) ja heille voisi myös listailla heidän omia materiaalejaan sekä sellaisia materiaaleja, joita he ovat merkinneet seurantaan.

Mitä mieltä? Alanko mallintelemaan myös noita kirjautuneiden käyttäjien toimintoja vai ovatko turhia? Miltä muuten näyttää?

Sent: February 14, 2016
Modified: February 14, 2016

Leevi: Teknisesti ei ole mitään ongelmaa tehdä monimutkaisempiakaan suodatuksia, joten ehdottaisin, että mikäli tästä (toivottavasti) tulee ongelma niin muutetaan hommaa sitten tukemaan paremmin massiivisia materiaalimääriä :)

Sent: February 14, 2016
Modified: February 14, 2016

Tuo näyttää ihan pätevältä aloitukselta.

Sent: February 14, 2016
Modified: February 14, 2016

Kiireet helpottivat sen verran, että sain kasattua prototyypin materiaalipankista teille ihmeteltäväksi. Julkaisin sinne esimerkinomaisesti pari dokumenttia, yhden pdfän sekä pari erilaista kuvaa. Voitte itsekin julkaista sinne tavaraa klikkaamalla Forgen materiaalivalikosta “Jaa” -linkkiä (materiaalit on toki ensin tuotava tai luotava Forgeen). Linkistä aukeaa dialogi, josta on mahdollista vaihtaa materiaalin julkistuutta, säätää lisenssiä, kirjoitella kuvauksen ja lisäillä tageja.

Julkiseksi määritellyt materiaalit ilmaantuvat Forgen julkiselle puolelle eli materiaalipankkiin. Linkkiä materiaalipankkiin ei vielä löydy käyttiksestä (ihan vain siksi, että ko. ominaisuus on vielä aika pahasti vaiheessa) mutta pääsette sinne seuraamalla seuraavaa linkkiä:

http://www.forgeandillusion.net/forge/public    

Kyseessä on tosiaan prototyyppi eivätkä esimerkiksi haut toimi vielä lainkaan, puhumattakaan esimerkiksi mobiilituesta tai testauksesta mutta toivottavasti perusajatuksesta saa kiinni ja keskustelu saadaan käyntiin. Mikäli ajatus on jo lähtökohtaisesti huono niin kannattaa sekin vielä sanoa, sillä vielä on helppo perääntyä :)

Sent: March 6, 2016
Modified: March 6, 2016

Kun tuon koneeltani Forgeen uutta tiedostoa, niin jäin ihmettelemään, että miksi se ei ala latautumaan. Tiedosto pitää ensin etsiä koneelta, jolloin alas tulee latautumispalkki näkyviin, ja sen jälkeen pitää vielä klikata Lataa-painiketta, jotta latautuminen oikeasti alkaa. Tämä ei ollut minulle intuitiivista, vaan jäin odottelemaan, että milloin valittu tiedosto oikein latautuu.

En ole mikään käyttöliittymäsuunnitteluasiantuntija, mutta ensimmäinen mieleen tuleva ajatus on, että näkyvä latauspalkki ajaa odottamaan sen etenemistä. Kenties sen tuntumaan voisi lisätä jonkin muistutuksen tyyliin "Lataa tiedostot Forgeen Lataa-painikkeella.", tai jopa laittaa lataa-painikkeen siihen palkin sijasta. Tai jokin muu muistutus. Käyttöliittymä toimii ihan hyvin nytkin, kunhan sen hoksaa.

 

Materiaalipankista käyttäjän näkökulmasta:

1. Kun katselen omaa tiedostoani, esim. http://www.forgeandillusion.net/forge/public/materials/133/mutavalli.pdf , niin en voi siitä näkymästä muokata tiedostoa tai poistaa sitä näkyvistä tms. Tämä on minulle epäintuitiivista, mutta en tiedä muiden kantaa asiaan tai miten asia kannattaisi tehdä.

2. Edeltävästä näkymästä en mistään näe tiedoston tai materiaalin lisenssiä. En myöskään yleisnäkymästä.

3. Osa sisällöstä, esim. http://www.forgeandillusion.net/forge/public/materials/1/d100/soalin_varjo/osa_3/sektori_7_-_ruzandan , latautuvat oletuksena html-tiedostoina (tai jotain sinne päin). Nämä on ilmeisesti tehty Forgen omilla työkaluilla. Vieressä on toki myös tulosta PDF -painike. Voisi ehkä olla käyttäjäystävällisempää sanoa sitä lataa PDF -painikkeeksi, koska helposti tulee mieleen, että enhän minä mitään ole tulostimesta ulos ajamassa, koneelleni tämän tiedoston vain haluan. Tämä riippumatta termien teknisestä oikeellisuudesta.

4. Tein kansion ja jaoin sen. Materiaalipankin puolella kansio ei näytä toimivan, vaan antaa virheen jos sitä yrittää katsoa. (Jaoin kansion sisällön jo erikseen aiemmin; en tiedä, mitä tapahtuu, jos kansiossa on jotain mitä ei ole erikseen jaettu.)

Sent: March 7, 2016
Modified: March 7, 2016

Joo jep mun puolesta - kategoriat tekevät jo paljon tietomassoista haettaessa. Varmaan fiksumpaa tosiaan alkaa pähkäillä asiaa tarkemmin kun on kokemus siitä, kun matskua on paljon, Tommilla hyviä huomioita, Antti tosin varoitteli tuossa yllä siitä, että protoa on vasta tarjolla. Perusajatus kelpaa ainakin mulle kuitenkin hyvin!

Sent: March 7, 2016
Modified: March 7, 2016

Juu, kyllä tuo ihan kelvollinen pohja on. Luotan, että Antti osaa laittaa kehitysajatukset ja muut huomiot omaan työvuohonsa fiksuihin paikkoihin ja kuten hän parhaaksi näkee. Ei tarkoita, että kaikki pitäisi tehdä heti ja nyt, tai edes lainkaan.

Sent: March 7, 2016
Modified: March 7, 2016

Ehdottomasti on kyseessä prototyyppi ja kaikki palaute otetaan mielellään vastaan :)

Lataus kannattaa varmasti muuttaa toimimaan samalla tavalla kuten esimerkiksi tuolla pelin ehdotuslomakkeella eli sellaiseksi, että se alkaa välittömästi lataamaan mutta varsinainen lähettäminen pitää vahvistaa painikkeella.

1. Olisikohan hyvä ratkaisu, jos muokkaustoiminnot olisivat näkyvissä mikäli henkilö, jolla on oikeudet muokata on kirjautuneena sisään vai miten tämän kannattaisi mielestänne toimia?

2. Lisenssit on varmasti hyvä idea lisäillä kaikkialle.

3. Totta. Muutan.

4. En varmaan ehtinyt edes pohtimaan mitä kansion jakaminen käytännössä tekee. Pistän pohdintaan :)

Voisin tehdä näiden pohjalta seuraavaa versiota prototyypistä, että päästään hommassa eteenpäin.

Sent: March 14, 2016
Modified: March 14, 2016